“Arribarà el dia en què la història parlarà. Però no serà la història que s’ensenya a Brussel·les, París, Washington o les Nacions Unides …”

Patrice Émery Lumumba, carta a la seva dona, des de la presó, poc abans de ser executat per la CIA.

El passat mes d’agost vàrem anar a la República Democràtica del Congo amb la brigada de l’ACP. Aquest cop havia de ser diferent. Teníem més experiència. Havíem fet els deures amb esforç estudiant la cultura, la història i una de les múltiples llengües d’aquest immens país. Arribats a Kinshasa, aplicats com som, vàrem superar innombrables obstacles i durant un mes vàrem treballar moltíssim. Eren dies de calor i de sessions maratonianes. Tot i les dificultats, vàrem acomplir amb escreix el primer objectiu dels brigadistes: acompanyar i escoltar tothom.

Em va costar setmanes comprendre l’increïble activitat de la nostra contrapart, Étoile du Sud, i crec que mai seré capaç de metabolitzar els efectes de la nostra societat envers el món.

En fi, vàrem tornar de la RD Congo amarats al silenci, amb ganes de distància i temps. De nou, som incapaços d’acomplir el segon objectiu d’un brigadista: transmetre la realitat viscuda. La cara B del sistema és massa complicada per ser digerida o explicada en una conversa casual. No és fàcil explicar que has vist massa vegades als ulls dels altres la profunda derrota, i que no la vols veure mai més. Ni encara menys corroborar la clàssica cita d’un dels més grans, Ernesto Guevara, quan a la seu de la ONU deia que “el capitalisme és el genocida més respectat del món.” Aquesta vegada seria tot més difícil que mai. Per fortes que fossin les conviccions, les contradiccions encara ho serien més. Conviure un mes a la distòpia és complicat. I és que ja ho deia l’argentí: “El Congo és la història d’un fracàs”. Només una dona, amb una abraçada, va ser capaç d’entendre-ho. Passen les setmanes i els mesos, i sóc incapaç de revisionar les entrevistes. Tot comença a canviar a Florianópolis, capital de l’estat brasiler de Santa Catarina.

L’endemà de cap d’any, m’aixeco amb la investidura del nou president, Jair Bolsonaro, passo de les visions d’Aldous Huxley a la pitjor de les realitats. Només és un primer avís de tot el que està per venir.

De Brasil a Bogotà, tot es desencadena més ràpidament. No tinc clar que sigui el mal d’alçada ni tampoc l’emergència ambiental que domina l’atmosfera aquells dies. És per la crisi migratòria i social veneçolana, ben present als carrers, i el seguiment mediàtic sota els dictats del nou mister danger, que em recorden a la novel·la 1984 de George Orwell. D’Haití, aquells dies, ningú no en parla, tampoc de Mali o de Somàlia. De la República Democràtica del Congo, amb més de 4 milions de nens desnodrits, tampoc.

Arribem al 8 de març i, amb les mobilitzacions (i noves contradiccions), és quan tot comença a fluir i de camí cap a Salou, cap a una nova acció de protesta, tot brolla.

Ara ja tinc clar per què cal que siguis – si vols, és clar- brigadista amb Étoile du Sud. Viuràs el moviment ecologista dins teu quan cada dia t’aixequis expulsant mucositat negra de les vies respiratòries, quan caminis enmig d’aigües fecals i confonguis els rius amb abocadors massius. Això no serà res en comparació amb el que aprendràs de les dones d’Étoile du Sud. Vine si vols conèixer els valors de la igualtat i la justícia social; el feminisme que s’organitza per apoderar les comunitats de la importància de l’alfabetització de les nenes; les dones que vetllen pel dret a la salut d’una forma tan precària com digna. Ni rastre del feminisme liberal de les quotes i de la mà invisible, ni de les democràcies modernes que tanquen les fronteres i els ulls al genocidi.

Si ets brigadista amb l’ACP aprendràs els valors de la solidaritat, de la lluita i de la fraternitat més noble. Aprendràs de tantes dones de mans aspres i de retines plenes de violències… De dones de somnis perduts però d’actitud de resistència constant.

I clar que, com deia Lumumba, “ningú no es perfecte en aquest món imperfecte” i estic segur que tu també vols ser brigadista!

Marc Iglesias Perez Brigada RD Congo 2018