La contrapart de la Brigada Oaxaca, Mèxic és

Asamblea de los Pueblos en Defensa del Territorio, la Educación Pública Gratuita y los Derechos Humanos

A Oaxaca, l’Observatorio de los Derechos Humanos de los Pueblos, al igual que diverses organitzacions de la societat civil, forma part de l’Asamblea de los Pueblos en Defensa del Territorio, la Educación Pública Gratuita y los Derechos Humanos, espai concebut per generar un espai de protecció davant de les constants violacions dels drets humans sofertes a les comunitats.

L’Observatori vigila, analitza, difon i processa la situació de garanties individuals i la democràcia a Oaxaca denunciant la violació dels drets humans a Mèxic i Amèrica Llatina. La Asamblea treballa amb les autoritats comunals i ejidals, amb les organitzacions indígenes, camperoles, socials, estudiantils, populars, de productors, comerciants dels pobles d’Oaxaca i de Mèxic, en pro dels drets humans, medi ambient i d’una educació pública, gratuïta i laica.

On?

La Brigada se situarà a la ciutat d’Oaxaca, des d’on es viatjarà a les diferents comunitats de la Serra Sur i costa de l’Estat d’Oaxaca.*

Quan?

Té una durada de dues setmanes i mitja a l’agost.*

Què hi farem?

Les persones voluntàries es reuniran i s’entrevistaran amb dirigents i activistes de les diferents comunitats que es visitaran. Coneixeran la experiència de treball de construcció del poder popular de les dones de la regió, així com la historia de lluita i resistència de dos comunitats indígenes mixtecas que han sigut agredides per grups paramilitars. També coneixerà diferents projectes agroecològics, com una cooperativa de cafè que s’han impulsat per grups de dones triquis.

La Brigada alhora coneixerà testimonis dels assassinats de defensors de drets humans per part de grups paramilitars de les comunitats indígenes zapoteques., així com el testimoni de la defensa de la educació pública a diferents comunitats.

Durant l’estada es farà difusió tant de la Brigada com de la situació actual del país i la contrapart local a través de les xarxes socials i el Blog estiudesolidaritat.cat. Alhora es recopilarà informació i material gràfic per tal de ser usat com a material de sensibilització després de la Brigada.

 

**Les activitats i llocs que es visitaran estan subjectes a canvis per qüestions de disponibilitat de la contrapart i situació actual del país.

** Aquesta brigada està dirigida a persones que tinguin experiència en viatge i/o estada en països del sud

 

 

 


  •  La Sílvia Reyes, integrant de la Brigada de Solidaritat que l’estiu de 2018 va viatjar a Oaxaca, ens explica les seva experiència en aquest vídeo: