Palestina, a l’ombra de l’olivera és el reportatge que els membres de les Brigades de Solidaritat de l’ACP van realitzar durant la seva experiència a Palestina, l’estiu de 2016

“L’olivera és la representació del poble palestí. Viu en condicions adverses, com la gent palestina, que viu sota l’ocupació d’Israel”. La Paula, la Natàlia, la Gemma, la Irina, en Víctor, en David i en Marc van formar el grup de brigadistes que l’estiu de 2016 van visitar diferents regions de Cisjordània per conèixer el testimoni de diversos camperols i camperoles palestins.

L’oli d’oliva és, de llarg, el principal producte agrícola al territori i, per tant, una de les principals fonts de treball a la regió. A més del component econòmic, però, l’olivera s’ha convertit en un símbol de la resistència del poble palestí. És un arbre especialment resistent a la manca d’aigua i pot arribar a viure fins a 4.000 anys, el que permet reduir en la mesura del possible la dependència econòmica exterior.

Tot i això, segons estimen les autoritats palestines, des de 1967 Israel ha destruït més de 800.000 oliveres com a estratègia de desgast per tal que els agricultors i agricultores abandonin les seves terres. La destrucció de collites, les restriccions constants d’aigua i de subministrament elèctric o la construcció d’assentaments i checkpoints en territori palestí són altres estratègies que utilitza Israel per desgastar el sector.

El Comitè de Defensa d’Hebron, representants del Ministeri d’Agricultura, sindicats de treballadors/es de Tulkarem, grups de dones agricultores, cooperatives de Jenin i l’alcalde i grups locals de Kufur Rai són alguns dels testimonis que apareixen en aquest reportatge i que ofereixen una visió detallada sobre les dificultats amb les quals s’enfronta el col·lectiu camperol.