Fi del compte enrere. Avui és el dia en que comencen les nostres – gairebé – tres setmanes per Colòmbia. En aquests moments estem a punt d’embarcar a l’aeroport de Madrid. Motxilles carregades, càmeres a punt i, sobretot, un mix d’emoció, nervis i ganes pel que ens espera.

Som la Júlia, estudiant d’infermeria de 21 anys, i la Gisela, periodista de 23 anys, les dues noies becades per l’Ajuntament d’Alella per realitzar les estades solidàries. El projecte s’organitza amb l’Associació Catalana per la Pau (ACP), juntament amb International Action for Peace (IAP). Aquest any el destí torna a ser Colòmbia. Exactament ens mourem pel departament del Meta, situat al centre del país, a 90 km de Bogotà. És un dels departaments – d’entre els 32 que té el país – més extens, equivalent al 7,5% de tot el territori nacional.

Aquesta part del territori compta amb una gran extensió de parcs naturals, i s’hi troben molts recursos com petroli, carbó i minerals entre d’altres. És per aquestes terres que existeix un conflicte intern entre els camperols que viuen a la zona per un costat, i el govern i les multinacionals per un altre. Els camperols, per la seva part, treballen organitzats en associacions per preservar la riquesa i els recursos naturals. Aquests aposten per un turisme responsable i ecològic com a activitat econòmica que alhora vetlla per la protecció del medi. Ecoamem és l’organització que s’encarrega de gestionar les propostes, defensant la terra, la cultura i les tradicions camperoles.

Pel que fa a les multinacionals, recolzades pel govern, enfoquen l’ús de la terra i els seus recursos des d’una visió més empresarial. La principal finalitat és l’obtenció de beneficis mitjançant l’explotació.

El nostre objectiu durant l’estada és reflectir i difondre, amb un vídeo documental que realitzarem in situ, aquesta problemàtica existent. Coneixerem la zona, la gent que hi viu i com hi viu, les organitzacions que formen i les activitats que realitzen. Ens centrarem en explicar les principals raons per les quals defensen aquest tipus de turisme – ecoturisme – i la importància que donen a mantenir el medi, així com les conseqüències negatives que poden patir amb l’alternativa de les multinacionals.  Tot això gràcies a la col·laboració del DHOC (Fundación por la Defensa de los Derechos Humanos y el DIH del Oriente y Centro de Colombia), els camperols amb qui parlarem durant la ruta i a les persones d’IAP que ens acompanyen.

miembros brigada

De dreta a esquerra, Guillem, Sílvia, Gisela i Júlia, membres de la brigada.

Treballarem també amb  la Sílvia, advocada i cooperativista, i el Guillem,tècnic audiovisual i actualment estudiant de dret, que s’han unit a la brigada des de Barcelona. Ells seran els nostres companys de viatge i amb els que compartirem aquesta experiència. Seguirem informant tan aviat com ens sigui possible!