Durant l’any 2016, més de 70 líders socials i defensors dels Drets Humans van ser assassinats a mans de grups paramilitars a Colòmbia. Un d’ells, Erley Monroy, membre de l’Asociación Campesina Medioambiental de Losada-Guayabero, va concedir una entrevista als brigadistes de l’ACP el passat mes de juliol.

*Si no pots veure el vídeo, segueix aquest enllaç.

“Van començar a aparèixer escrits dins de la nostra regió, relatius als paramilitars de les AUC, les Autodefenses Unides de Colòmbia. Han deixat un regust molt amarg a Colòmbia; per on ha passat la AUC hi ha hagut misèria, mort.

[…] Això va omplir de terror a tot el poble. Nosaltres ho hem denunciat. Gràcies a Déu que encara no ha passat res, però sí que és un terror, un terrorisme d’estat, el que estem patint nosaltres aquí”.

Quatre mesos més tard d’aquestes paraules d’Erley Monroy, el 18 de novembre de 2016 el dirigent de l’Asociación Campesina del Lozada-Guayabero (ASCAL-G) va ser assassinat pels mateixos grups paramilitars. No és un cas aïllat. Durant el 2016, es van produir a Colòmbia més de 70 homicidis polítics, 30 d’ells després de la primera firma dels Acords de Pau, en un intent d’atemorir la població i d’evitar qualsevol iniciativa o mobilització social. Les comunitats de base camperola han estat un dels col·lectius més afectats durant els més de 50 anys de conflicte social i armat, patint amenaces i vulneracions constants als seus drets bàsics, entre ells, el dret a la vida.

El passat més de Juliol, els membres de la Brigada de Solidaritat de l’Associació Catalana per la Pau, amb l’acompanyament d’International Action for Peace, es van desplaçar a Colòmbia per conèixer de primera mà la feina de les principals organitzacions de Drets Humans, la realitat que viuen els camperols a les zones rurals i per entrevistar-se amb líders sindicals. És allà, concretament al municipi de San Vicente del Caguan, on van tenir l’oportunitat de parlar amb Erley Monroy en una de les últimes oportunitats del dirigent camperol per denunciar la situació de terror en la qual, encara avui, viu el sector agrícola a Colòmbia.