Després de 10 hores d’avió entre Madrid i Bogotà – que quasi perdem per la llarga cua al control de passaports – vam conèixer l’Iñigo i la Nerea, els dos integrants d’IAP que ens acompanyaran durant la nostra estança. Junts vam sopar al barri de La Candelaria i vam descansar a l’hostal Fatima.

Aquest matí ens hem reunit tots sis amb el DHOC, l’organització que vetlla per la defensa dels drets humans i el dret internacional humanitari a l’orient colombià. Algunes de les seves preocupacions principals són:

  • Defensa de la terra i mediambient, amb reivindicació d’establiment de zones de reserva camperola i molt recel enfront la qüestió dels baldíos (terres que formalment no tenen amo i que per tant podrien ser explotades per multinacionals, però que a la pràctica són la font de subsistència dels camperols des de fa 70 anys).
  • Defensa jurídica de presos socials, que són persones injustament perseguides i empresonades per suposats vincles amb la guerrilla.
  • Dret a la reparació de les víctimes, sobretot pel que fa a les desaparicions. Aquesta última ha estat una forma de violència molt invisibilitzada davant d’altres formes com ara els segrestos. Es busca un rescat de la veritat i reconstrucció de la memòria històrica.

Hem actualitzat l’itinerari de ruta que seguirem d’acord amb els esdeveniments més recents en el territori. En els darrers mesos han sorgit cartells i altres accions intimidatòries envers les comunitats camperoles.

Reunió a les oficines de Bogotà del DHOC

Reunió a les oficines de Bogotà del DHOC

Hem conegut en Ricardo, advocat del DHOC que ens farà costat en tot l’itinerari. Amb ell hem acabat de concretar aspectes logístics del recorregut.

Aquest vespre agafem el bus cap a la regió. Ens esperen més de 12 hores de viatge per davant, però les afrontem amb ganes i il·lusió per conèixer aquesta realitat.