Què són les Brigades de Solidaritat?

Des de l’Associació Catalana per la Pau – ACP i la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO – FPS entenem les Brigades de Solidaritat com un compromís de caràcter voluntari, en la formació i sensibilització sobre els problemes que afecten els pobles del Sud i d’apropament a l’experiència de les organitzacions socials i sindicals que treballen pel canvi social.

L’objectiu és obtenir una visió més completa de la realitat que envolta els països del Sud (Palestina i Colòmbia) després d’un període que inclou la reflexió, l’anàlisi dels problemes i el coneixement directe d’aquests per boca de les comunitats que ens acullen i dels nostres socis locals, així com el treball per al desenvolupament i per a la millora de les condicions de vida i treball de la població que els nostres socis locals i nosaltres, conjuntament, estem realitzant.

A la tornada, la Brigada no s’acaba, ja que els brigadistes difonen tot allò après a través dels materials recollits en el viatge: vídeos, entrevistes, xerrades…

Les contraparts de la Brigada a Colòmbia són:

DHOC – Fundación para los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Humanitario del Centro y Oriente Colombiano

El DHOC és una organització que defensa i promou els drets humans, integrada per homes i dones d’origen camperol, barrial i popular, que treballen en la defensa del dret a la terra i els drets fonamentals bàsics.

La Fundació té com a objecte social encapçalar processos de promoció, prevenció i protecció dels drets humans, oferint serveis jurídics, capacitacions, enfortiment cooperativista, assessories, denúncia, acompanyament organitzatiu, interlocució i incidència política, per contribuir al gaudi dels drets la població colombiana, mitjançant la materialització d’un projecte de societat justa, democràtica, participativa i pluralista aportant en la construcció de la pau amb justícia social, defensant la vida i el territori.

CUT – Central Unitaria de Trabajadores – Valle del Cauca.

La CUT és una organització sindical unitària, de classe, pluralista, democràtica i progressista, que es proposa la unitat de tots i totes els treballadors i treballadores de Colòmbia sense distinció de raça, credo religiós, idees filosòfiques, opció sexual o militància política. Des de l’any 1986, any en el qual va ser constituïda, treballa pel millorament social, econòmic i cultural dels/es treballadors/es i el poble en general, vetllant perquè tota la ciutadania colombiana tingui una ocupació estable i justament remunerat.

On?

La Brigada arribarà a la ciutat de Bogotà, i després viatjarà als departaments del Meta, entrant a les zones rurals dels municipis de la Macarena, Vista Hermosa i Puerto Rico i al departament del Valle del Cauca a la ciutat de Cali.*

Quan?

Té una durada de tres setmanes entre juliol i agost.

Què hi farem?

Les persones voluntàries es reuniran amb les principals organitzacions de drets humans i sindicals a la ciutat de Bogotà, posteriorment viatjaran al departament del Meta, on a la seva capital, Villavicencio, es reuniran amb el DHOC. Seguidament es viatjarà a la zona rural on s’ entrevistaran amb diferents comunitats de base camperola, amb presidents de les Juntes d’Acció Comunal i defensors i defensores de drets humans del DHOC, que exposaran casos concrets de la realitat quotidiana i es realitzaran anàlisis de la situació de vulneració de drets a les diferents zones rurals. Posteriorment a Cali es realitzaran reunions amb líders sindicalistes on es coneixerà de primera mà la situació de les vulneracions dels drets laborals i el treball que enfronten els sindicalistes al Valle del Cauca en el seu dia a dia, realitzant un informe de casos de les principals vulneracions en el departament. *

Durant l’estada es realitzaran articles, reportatges fotogràfics i s’actualitzarà el Blog estiudesolidaritat.cat. Alhora es realitzarà un informe dels principals casos de violacions de drets humans exposats i/o la gravació d’un vídeo documentant la situació coneguda als departaments on s’ha viatjat que s’editarà posteriorment des de Barcelona.

La contrapart de la Brigada a Palestina és:

PFU – Palestinian Union Farmers

La PFU és una organització no governamental que treballa donant suport als agricultors i agricultores palestins. El seu principal objectiu és recolzar  les cooperatives agrícoles per defensar els seus drets.

Desde la seva creació al 1993, la PFU ha implementat diferents projectes de desenvolupament com l’enfortiment de les cooperatives, microcrèdits, la producció de l’oli d’oliva, respostes davant d’emergències, millora de les condicions de salut, amb l’objectiu de millorar el desenvolupament econòmic del sector agrícola palestí, i proveir igualment serveis a la pagesia palestina que està enfrontant dificultats econòmiques, socials i financeres. La PFU és impulsora en el territori palestí de l’agricultura ecològica, treballant sempre amb un respecte amb el medi ambient.

On?

La Brigada se situarà a Ramallah, des d ‘on es viatjarà a les ciutats de Jenin, Jericho, Tulkarem, Hebrón i Jerusalem. *

Quan?

Té una durada de dues setmanes i mitja a l’agost.

Què hi farem?

Les persones voluntàries es reuniran amb els líders de la PFU i de les cooperatives de Jenin, Jericho, Ramallah i Tulkarem, on s’exposaran casos concrets de la situació de vulneració del dret a la terra per part de l’estat d’Israel, així com amb altres ong’s palestines, grups de dones, organitzacions sindicals, i activistes de l’organització Stop the Wall, amb qui es coneixerà de primera mà la resistència del poble palestí. *

Durant l’estada es realitzaran articles, reportatges fotogràfics i s’actualitzarà el blog estiudesolidaritat.cat. Alhora es realitzarà la gravació d’un vídeo documentant la situació actual de vulneració del dret a la terra a Palestina, que s’editarà posteriorment des de Barcelona.

* Les activitats i llocs que es visitaran estan subjectes a canvis per qüestions de disponibilitat de la contrapart i situació actual del país.