La contrapart de la Brigada Oaxaca, Mèxic és

Asamblea de los Pueblos en Defensa del Territorio, la Educación Pública Gratuita y los Derechos Humanos

La Asamblea de los Pueblos està conformada per diverses organitzacions de la societat, que formen part de l’Observatorio de los Derechos Humanos de los Pueblos, les quals estan constituïdes amb la finalitat de comptar amb un espai que ofereixi mes opcions de protecció per fer front a les constants violacions de drets humans sofertes per les comunitats.

L’Observatori vigila, analitza, difon i processa la situació de garanties individuals i la democràcia a Oaxaca denunciant la violació dels drets humans a Mèxic i Amèrica Llatina. La Asamblea treballa amb les autoritats comunals i ejidals, amb les organitzacions indígenes, camperoles, socials, estudiantils, populars, de productors, comerciants dels pobles d’Oaxaca i de Mèxic, en pro dels drets humans, medi ambient i d’una educació pública, gratuïta i laica.

On?

La Brigada se situarà a la ciutat d’Oaxaca, des d’on es viatjarà a les diferents comunitats de la Serra Sur i costa de l’Estat d’Oaxaca.*

Quan?

Té una durada de dues setmanes i mitja a l’agost.*

Què hi farem?

Les persones voluntàries es reuniran i s’entrevistaran amb dirigents i activistes de les diferents comunitats que es visitaran. Coneixeran la experiència de treball de construcció del poder popular de les dones de la regió, així com la historia de lluita i resistència de dos comunitats indígenes mixtecas que han sigut agredides per grups paramilitars. També coneixerà diferents projectes agroecològics, com una cooperativa de cafè que s’han impulsat per grups de dones triquis.

La Brigada alhora documentarà testimonis dels assassinats de defensors de drets humans per part de grups paramilitars de les comunitats indígenes zapoteques., així com el testimoni de la defensa de la educació pública a diferents comunitats.

Durant l’estada es realitzaran articles, reportatges fotogràfics i s’actualitzarà el blog estiudesolidaritat.cat. Alhora es realitzarà la gravació d’un vídeo, que documentant tots els casos recollits durant la Brigada, que s’editarà posteriorment des de Barcelona.

 

**Les activitats i llocs que es visitaran estan subjectes a canvis per qüestions de disponibilitat de la contrapart i situació actual del país.

** Aquesta brigada està dirigida per persones que tinguin experiència en viatge i/o estada en països del sud